(Vsak)dan z manj odpadki

by | november 2023

16. OKTOBER – SVETOVNI DAN HRANE

Vsako leto v Soviti ob svetovnem dnevu hrane opozarjamo na pereč problem (pre)velike količine odpadkov, ki jih človeštvo proizvede ter na (pre)velike količine zavržene še užitne hrane. Naša iniciativa poteka pod sloganom (Vsak)dan z manj odpadki.

Vsak od nas lahko vpliva na količino odpadkov, ki jih proizvedemo in na količino zavržene hrane. Medtem ko več kot 800 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, v razvitem svetu ogromne količine hrane zavržemo:

  • v EU kar 59 milijonov ton letno oz. 131 kg na prebivalca
  • v Sloveniji po podatkih Statističnega urada pa okoli 143.000 ton hrane oz. 68 kg na prebivalca.

Največ odpadne hrane se pridela v gospodinjstvih (52 %), v gostinstvu in drugih dejavnostih v katerih se streže hrana kot so šole, vrtci, bolnišnice, domovi za starejše (30 %), v distribuciji in trgovinah (11 %) ter pri proizvodnji hrane (7 %).

V Soviti v okviru iniciative (Vsak)dan z manj odpadki letos gostom poleg opomnika o razmisleku ponujamo tudi nekaj trikov in nasvetov, kako odgovorno ravnati s hrano.

Pri naročnikih, ki so se želeli priključiti projektu, pa izvajamo tudi merjenje dnevne količine odpadne hrane s ciljem, da številke skupaj bistveno zmanjšamo.

SVETOVNI DAN HRANE 2023

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo je kot osrednjo temo letošnjega dneva hrane postavila VODO. S sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Ta dragoceni vir ni neskončen in ne smemo ga jemati kot samoumevnega.

Več o pomenu vode za naše zdravje si lahko preberete v članku Nacionalnega inštituta za javno zdravje na temo svetovnega dneva hrane: https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/svetovni-dan-hrane-2023/

Razmislite tudi vi, kaj lahko naredite sami za zmanjšanje količine odpadkov in zavržene hrane.

Hrana ni odpadek. Hvala, ker ravnate odgovorno.