TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

by | november 2023

Tretji petek v novembru je že več kot desetletje namenjen promociji zdravega življenjskega sloga in lokalno pridelane hrane s projektom tradicionalni slovenski zajtrk.

 »Kruh za zajtrk, super dan!«

Letos je bil Tradicionalni slovenski zajtrk organiziran v petek, 17. novembra pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je namreč poleg masla, mleka, medu in jabolka (ali drugega sadja, pridelanega v Sloveniji) ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Ker je letos mednarodno leto prosa, je žitu namenjena večja pozornost.

Prvič je bil Tradicionalni slovenski zajtrk organiziran leta 2011 in sicer na pobudo Čebelarske zveze Slovenije z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Glede na odziv in razširitev tudi na druga področja je promocija očitno zelo uspešna.

Promocija zdravega življenjskega sloga

Po jutru se dan pozna, pravi že star slovenski pregovor. Če dan začnemo z okusnim in zdravim zajtrkom, smo na pravi poti.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je prvotno izvajal v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, se je v zadnjih letih uspešno razširil tudi v druge ustanove, tako javne zavode kot gospodarstvo.

Vsako leto se več naših poslovnih partnerjev odloča za organizacijo zdravega oz. tradicionalnega slovenskega zajtrka za svoje zaposlene.

Letos smo tako zdrav slovenski zajtrk postregli tudi pri nekaterih naših naročnikih v okviru promocije zdravja na delovnem mestu, pa tudi v nekaterih srednjih šolah, kjer so bili dijaki še posebej veseli okusne pogostitve.